Viltspårsmästerskapet 2019!

<p>Vinnare av Viltspårsmästerskapet 2019 blev Arc Seelmah Believe in Boss med Joachim Bonander!</p>

Vinnare av Viltspårsmästerskapet 2019 blev Arc Seelmah Believe in Boss med Joachim Bonander!

Fotograf: Linda Calamnius
Artikeldatum: 2020-01-23

Den 26’e juli brakade det loss i Hälsingeskogarna. Äntligen var det dags för det första Viltspårsmästerskapet för Rhodesian Ridgebacks! En delegat och en reserv från vardera lokalavdelning hade genom uttagningstävlingar utsetts att representera sin lokalavdelning.
Innan ekipagen gav sig ut i skogen, skedde en lottning av spår vid samlingsplatsen. Norra hade anlitat Schweisshundklubben för genomförandet av mästerskapet. Schweisshundklubben har stor erfarenhet av att genomföra olika mästerskap, t ex landskamper, NM, SM, m m. Det var ett ordinarie spårprov och domare var Anders Lindberg.
I samlad tropp åkte vi bil efter Anders, ut i de vackra hälsingeskogarna. Först ut var Södras representant, Redworking Ridge Faizah med föraren Emmelie Stenman. Andra spåret blev Västras med Arc Seelmah Believe in Boss och Joachim Bonander. Tredje gick Norra med Kivuleinis Tenzing Norgay och undertecknad. Fjärde och sist ut var Östra med Adoreas Ridged Chewbecca och Jidde Dahlberg.
Förhållandena var svåra för samtliga ekipage, då det var under värmeböljan i slutet av juli. Det hade varit hett och torrt en längre tid. Det var dock roliga spår som domaren Anders hade lagt. Han hade lagt dem m h a GPS och spårslutet med klöven var väl gömt. För min egen del kan jag säga att det var ett svårt spår. Min Sixten har inte riktigt den erfarenheten än. Tiden när man går spår verkar ibland gå långsammare än vanligt. Är vi inte framme snart? Var är klöven? Men, det är bara att lita på hunden och följa vad bästa kompisen säger. När vi väl hittade klöven var jag övertygad om att vi måste ha hållit i en timme. Det visade sig ha gått ca 30 min.
Väntan blev lång tills att alla spår var klara. Det lutade åt att det hade varit svårt för de flesta av oss.
Hur gick det? Jo, vinnare av Viltspårsmästerskapet 2019 blev Boss med Jocke! Här är hela resultatlistan:
1. Västra: Arc Seelmah Believe in Boss, Joachim Bonander
2. Östra: Adoreas Ridged Chewbecca, Jidde Dahlberg
3. Norra: Kivuleinis Tenzing Norgay, Linda Calamnius
4. Södra: Redworking Ridge Faizah, Emmelie Stenman
Domaren berättade att det han speciellt gillade med Boss, var att Boss använde alla sina sinnen för att följa spåret. Han stannade upp ibland, vädrade i luften, kollade omgivningarna och fortsatte på spåret. Ca en vecka efter mästerskapet fick vi i Norra veta att Faizah och Emmelie hade haft otur i sin lottning av spåret. Bara en liten bit ifrån det, låg det en död älgkalv. Vilket ingen av oss människor hade någon aning om.
Om du inte prövat på viltspår än med din hund, är det något jag verkligen kan rekommendera. Det som är så roligt med viltspår är att man är ett ekipage och jobbar i ett team med sin älskade vän.

Vid pennan

Linda Calamnius

Svenska Kennelklubben

Agria Djurförsäkringar  Profine
Sponsor  VetZoo