Starka Tillsammans - Jenny Wibäck

Fotograf: Ulrika Hall
Fotograf: Ulrika Hall
Fotograf: Ulrika Hall
Fotograf: Ulrika Hall
Fotograf: Ulrika Hall
Artikeldatum: 2017-08-30

I slutet av augusti hade vi glädjen att få besök utav Jenny Wibäck. Jennys föreläsning byggde på hennes bok, Starka Tillsammans, som handlar både om hundträning och mental träning. I ämnet hundträning så är det precis som med allt annat - man blir aldrig färdig, det finns alltid mer att lära.

Hur illa är det då egentligen? Är ni så dåliga som du tror? Mät, stäm av och utvärdera. Var på strecket hamnar ni? Närmast fiasko, närmast succé eller någonstans mitt emellan? När du väl satt ditt kryss, då har du även svarat på utgången av träningen eller tävlingen enligt Jenny.

När du tycker det går motigt och de negativa tankarna kommer så uppmanar Jenny oss att ställa oss frågan: Varför gör jag det här egentligen? Hur bra blir det när man måste klara något? Hur påverkas utgången av att det är något du vill göra? Att skriva ner ditt svar på varför du tränar eller tävlar kan göra skillnad.

Jenny poängterar också att aldrig jämföra oss med andra utan istället göra vår egen grej. Prestationsångesten ökar när man ser alla andras lyckade resultat. Värt att tänka på är att det inte finns lika många fina facebook-ögonblick på träningen/tävlingen som på facebook. Vad tror du händer när du lägger fokus på vad andra gör och hur det går för dem? Gynnar det dig i din träning?

Jenny frågar oss också när vi upplever flow. Lägg märke till de tillfällen du upplever flow och analysera dem. Vad gjorde du som resulterade i ett bra resultat? Vilka människor fanns runt omkring dig och vilka mår du bra av? När du vet detta har du en del av ditt framgångsrecept. Hittar du inget flow, då är du kanske inte här och nu i din träning.

Ofta hör man "med nästa hund så ska jag göra....", men varför vänta? Risken är stor att det blir precis som med många nyårslöfte, att det stannar vid en tanke. Det är aldrig försent! Jenny uppmanar oss att aldrig pensionera våra hundar för tidigt. Åldern är som sagt bara en siffra. Tänk på att alla dina hundmöten ger dig viktiga och värdefulla träningsverktyg på din resa.

Så vad är du då beredd på att göra för att lyckas? Är du beredd på att anstränga dig och ta klivet ut ur din comfort zone? För det är oftast där ute som "the magic happens". Dagens träning kan du bara göra idag. Tar du inte vara på träningstillfället så missar du det. Imorgon är det morgondagens träningspass.

Hur mår vi om vi aldrig är nöjda? Njut av nuet och en lyckad träning/tävling. Unna dig att känna glädjen av att ha lyckats och låt den känslan ge dig stärkande energi innan du börjar tänka på hur du ska toppa detta.

Hur är det då när vi inte lyckas? Är det så att våra hundar jäklas med oss? Så klart de inte gör. Går det inte som du tänkt dig så är det något du missat att träna på. Oavsett hur det gått, gå aldrig av planen besviken. Tänk på att du förmedlar dina negativa känslor till din hund och den får en negativ upplevelse och har vi otur så tappar hunden kanske glädjen i att träna eller tävla. Så ha kul, var glad och ge hunden massor med beröm! Som förare är det din uppgift att ta hand om din hund.

Hur är ditt och hundens samarbete? Ser du hunden som en med- eller motspelare? Bra lagkamrater kompletterar varandra. Den enes svaghet kan lyfta fram den andres styrka och vice versa. En försiktig hund kan stärkas av en peppig förare och en försiktig förare kan stärkas av en drivande hund. Vad vill du bygga ditt och din hunds resultat på? Tur, dominans, teamarbete, glädje, prestationsångest eller målmedveten träning? Det är helt upp till dig själv, du bestämmer. Vill du att din hund ska lyda dig och att ni lyckas av rädsla? Eller ska er framgång bygga på samarbete? Vilket tror du är mest hållbart i längden? Vilket mår du och din hund bäst av?

Hur ser du på ett utförande som inte gått som du tänkt dig? Är det ett misslyckande? Kan du vända på det till något positivt som du kan dra nytta av? Givetvis, du får information om vad det är ni behöver träna mer på. Det hjälper dig att lära känna din hund och dig själv ännu bättre. Har du gett dig och din hund rätt förutsättningar när det verkligen gäller? Jenny menar att vi inte ska vara rädda för tävlingar med dåliga resultat utan för tävlingar där vi inte känner glädje. Hon uppmanar oss att använda våra träningsverktyg. Hur ser träningsdagen ut jämfört med tävlingsdagen Desto mer lik tävling vi kan få vår träning desto högre blir igenkänningsfaktorn för hunden. Träna så att ni blir starka tillsammans!

Jenny avslutar med att ställa frågan: Har du sett den bästa versionen av dig själv? Hur bra kan du bli? Hitta din träningsbara koncentration och tänj på dina mentala gränser. Skapa rutiner som bör dig glad och stark - både före och efter! Gör fjärilarna i magen till dina vänner!

Svenska Kennelklubben

Agria Djurförsäkringar  Brit Care
Sponsor