Föreläsning om klåda och allergi hos hund

Fotograf: Ulrika Hall
Artikeldatum: 2017-12-11

En måndagkväll i december fick vi besök av Veterinär Susanne Åhman, specialist i Dermatologi. Susanne höll en givande föreläsning där hon bland annat berättade att var femte patient hos veterinären söker för klåda. Tecken på klåda är att hunden slickar, naggar, rester på öronen, kliar, suger och kasar rumpa.

Det finns tre orsaker till klåda: Parasiter, infektioner och allergier. För att säkert veta om det är allergi måste man först utesluta parasiter och infektioner. Allergi är en ärftlig sjukdom i immunförsvaret som gör att vi är överkänsliga mot något vi normalt sett skulle tåla. Ett normalt immunförsvar skyddar mot farliga ämnen, producerar antikroppar och tolererar ofarliga ämnen. Immunförsvaret hos en allergisk individ producerar ofta för mycket antikroppar och reagerar mot ofarliga ämnen och det är en komplicerad process för immunförsvaret att lära sig vad som är farligt/ofarligt. Allergi hos hund beror på 50% gener och 50% miljö.

En intressant forskning gjord på människor visar att man har 25% högre risk att drabbas av allergier om man föds med kejsarsnitt. Ingen sådan studie är gjord på hundar, men det är troligt att en sådan studie skulle ge ett liknande resultat.

Det finns olika sorters allergier, bland annat födomedelsreaktioner och atopisk dermatit (allergi mot ämnen i miljön). Några av dess skillnader är:

  • Ålder när det bryter ut: Atopi bryter oftast ut efter 6 månaders ålder men innan hunden fyllt 3 år. Foderallergi kan bryta ut oavsett ålder.
  • Tarmbesvär: Vid foderallergi kan hunden ha mag-/tarmbesvär och ha dåligt aptit.
  • Tidsbunden: Vid foderallergi är hunden lika dålig året om, medan vid atopi oftast är säsongsbaserad.

Atopisk allergi är vanligare än födomedelsallergi.

 

Svenska Kennelklubben

Agria Djurförsäkringar  Brit Care
Sponsor