Mot 500!

<p>Antal rhodesian ridgebacks som startat vid BPH. Senast uppdaterad med data registrerad hos SKK per 2015-10-12.</p>

Antal rhodesian ridgebacks som startat vid BPH. Senast uppdaterad med data registrerad hos SKK per 2015-10-12.

Artikeldatum: 2015-06-15

Sedan BPH blev officiellt i maj 2012 så har ridgebackägare glädjande varit väldigt flitiga med att låta beskriva sina hundar. Vid 2014 års utgång var rhodesian ridgeback den ras med näst flest deltagande hundar vid BPH av alla raser! Endast labrador retriever, vars population är betydligt större, hade fler beskrivna hundar (fem fler än rhodesian ridgeback).

När antalet rhodesian ridgebacks som deltagit vid BPH har uppnått 500 individer så kan rasen bli aktuell för införande av avelsväden (avelsindex) för mentala egenskaper. Detta kan med tiden ge uppfödare av rasen ett bra verktyg för att skatta en individs värde som avelsdjur utifrån olika mentala egenskaper. I nuvarande takt är vi snart där!

Avelsvärden för mentala egenskaper innebär i korthet att man, förutom en individs eget resultat, även tar hänsyn till familjebilden samt korrigerar för olika miljöfaktorer som vi vet påverkar hundens beteende (t.ex ålder, kön, väderlek, beskrivare m.m). Det framräknade avelsvärdet ger på så sätt en bättre skattning av hundens nedärvningsförmåga av olika egenskaper än att enbart utgå från hundens egen beskrivning.

Avelsindex för mentalitet används idag för Collie och baseras då på Mentalbeskrivning Hund (MH). Det finns också ett antal raser i Sverige som infört avelsindex för höftleder och armbågsleder.

Det ligger i såväl uppfödares som enskilda hundägares intresse att värna om rasens mentalitet. Genom att låta din hund delta vid officiellt BPH kan du som hundägare dels få värdefull kunskap om din hunds personlighet, och dels bidra med information som är nödvändig för att rasens uppfödare ska kunna bedriva ett systematiskt avelsarbete. Så är din hund över 18 månader och inte redan deltagit vid BPH så boka tid på närmaste BPH-bana!

Mer information om BPH:
SKK, Beteende- och personlighetsbeskrivning Hund (pdf)
SKK, Regler för BPH (pdf)
SKK, Anmälan till BPH

Mer information om avelsindex:
Svenska Collieklubben, Avelsindex som ett hjälpmedel i hundaveln
Svenska Collieklubben, Avelsvärdering för mentalitet

Svenska Kennelklubben

Agria Djurförsäkringar  Profine
Sponsor  VetZoo