Välja valp

Inför ditt hundköp måste du bestämma dig för om du vill ha en hane eller tik samt om du vill ha en exteriört korrekt hund (t.ex för avel eller utställning) eller kan tänka dig en valp med skönhetsfel.

Hane eller tik

Oavsett om du beslutar dig för en hane eller en tik så måste valet baseras på de egenskaper som kan förekomma hos en intakt (d.v.s ej kastrerad) hund. SRRS avråder från kastration av såväl hane som tik såvida hunden inte är kliniskt sjuk och genom kastration blir botad eller får minskade besvär. Läs mer här >>

Hanhundar är oftast fysiskt större och starkare än tikarna och ofta även något jämnare i humöret. En del hanhundar har en stark könsdrift och visar ett stort intresse för dofter på promenaderna. Vissa hanar påverkas också starkt av löptikar i närområdet och kan då till exempel bli oroliga, gnälliga, mindre kommunikativa och/eller få minskad aptit.

Tikar är i allmänhet något mindre till storleken än hanar och fysiskt något mindre starka. En tik av rasen löper vanligtvis med cirka 7-12 månaders mellanrum och varje löp varar i cirka tre veckor, men variation kan förekomma. Cirka två månader efter löpet, vid den tidpunkt när tiken skulle ha valpat om hon var parad, så går många tikar in i skendräktighet som varar i cirka 6–8 veckor. Skendräktigheten är inget sjukdomstillstånd utan ett av naturens sätt att säkerställa överlevnad bland flocklevande däggdjur. Hur tiken påverkas av löp och skendräktighet varierar. En del påverkas i princip inte alls medan andra kan bli lite nerstämda, mindre arbetsvilliga och/eller får minskad aptit. Under delar av skendräktigheten producerar vissa tikar även mjölk.

Exteriört korrekt eller med skönhetsfel

Inom rasen föds individer med gentemot rasstandarden exteriöra avikelser, s.k "skönhetsfel". Hundar med skönhetsfel, som är uppfödda av uppfödare inom Svenska Kennelklubben (SKK), registreras med stamtavla på samma sätt som sina "exteriört korrekta" syskon, och de är precis lika utmärkta sällskapshundar åt sina ägare.

Om du önskar ägna dig åt hundutställning eller har förhoppningar om framtida avel så är en exteriört korrekt hund en förutsättning. Men har du inte dessa intressen bör du fundera över om du kan tänka dig en hund med ett skönhetsfel som t.ex ridgelös, rigefel, kroksvans, färgfel, bettfel eller kryptorchism. Läs mer här >>

Välja valp

En del uppfödare låter sina valpköpare själva välja valp ur kullen, men vanligare inom rasen är nog att uppfödaren väljer vilken valp som ska flytta till vilken valpköpare. Uppfödaren har följt sina valpar under alla deras första levnadsveckor och är den som har bäst förutsättningar att bedöma deras olika personligheter och vilken valp som bäst kan passa just dina önskemål och förutsättningar.

Svenska Kennelklubben

Profine  VetZoo
Sponsor