Ägarregistrering

Jordbruksverkets centrala hundregister

Alla hundar som bor i Sverige ska enligt lag märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister med information om vem som är hundens ägare.

Du ansvarar själv för att registrera din hund i registret vilket kan göras direkt via tjänsten ”Hundregistret” på Jordbruksverkets hemsida. För att använda tjänsten krävs en e-legitimation. Har du inte möjlighet att registrera din hund via Internet så kan det även göras via en pappersblankett som laddas hem från Jorbruksverkets hemsida eller beställs via telefon. Du bestämmer själv om dina ägaruppgifter ska vara publika eller ej.

Till Jordbruksverkets hundregister >>

SKKs Hundägarregister

Utöver Jordbruksverkets obligatoriska hundregister, finns även Svenska Kennelklubben (SKK) hundägarregister. Detta register används bland annat när SRRS behöver komma i kontakt med dig som ridgebackägare, till exempelvis vid utskick av hälsoenkäter som vi hoppas att alla besvarar så att vi kan ge en rättvisande bild av rasens hälsostatus. Registret används många gånger också för att finna ägare till upphittade hundar. SRRS rekommenderar därför starkt att du registrerar ditt hundägarskap även i detta register. Registreringsavgiften är betald av uppfödaren i samband med registrering av valpen.

När du hämtar din valp får du av uppfödaren en blankett om ägarregistrering i SKKs hundägarregister som du fyller i och lägger på postlådan. En del uppfödare har som en god rutin att du fyller i blanketten i samband med hämtning av valpen och sedan ombesörjer uppfödaren att blanketten postas. Blanketten heter "Ägarbyte hund" och återfinns via länken nedan.

Till Svenska Kennelklubbens hundägarregister >>

Svenska Kennelklubben

Agria Djurförsäkringar  Profine
Sponsor  VetZoo